Kategorier
Ännu ej med i Så mycket bättre Musiker Musikproducent

Artist – Benny Andersson

Benny Andersson, född 16 december 1946 i Stockholm, är en svensk musiker, låtskrivare och producent. Han är mest känd som medlem av ABBA, en av världens mest framgångsrika popgrupper.

Andersson föddes i Stockholm och växte upp i Vällingby. Han började spela piano i unga år och började skriva låtar i tonåren. Han träffade Björn Ulvaeus 1966 och de började spela tillsammans. Bandet blev framgångsrikt i Sverige och släppte flera album.

1972 bildade Andersson och Ulvaeus ABBA tillsammans med Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyngstad. ABBA blev en omedelbar succé och släppte en rad hits som “Waterloo”, “Dancing Queen” och “Mamma Mia”. Gruppen sålde över 380 miljoner skivor världen över och blev en av världens mest framgångsrika popgrupper genom tiderna.

Andersson och Ulvaeus skrev de flesta av ABBA:s låtar tillsammans. De var också involverade i gruppens scenshow och marknadsföring. Andersson var också med och producerade flera av ABBA:s album.

ABBA splittrades 1982, men Andersson och Ulvaeus har fortsatt att samarbeta. De har skrivit musik till musikaler, som “Chess” och “Mamma Mia!”. De har också producerat musik för andra artister, bland annat Westlife och Il Divo.

Andersson är en av Sveriges mest framgångsrika och inflytelserika musiker. Han är en skicklig låtskrivare och producent, och han har haft en djupgående inverkan på svensk och internationell populärmusik.

Här är några av Benny Anderssons mest kända prestationer:

  • Medlem av ABBA, en av världens mest framgångsrika popgrupper
  • Skrev de flesta av ABBA:s låtar tillsammans med Björn Ulvaeus
  • Var involverad i gruppens scenshow och marknadsföring
  • Producerade flera av ABBA:s album
  • Skrivit musik till musikaler, som “Chess” och “Mamma Mia!”
  • Producerat musik för andra artister, bland annat Westlife och Il Divo

Utöver sitt arbete med ABBA har Andersson också haft en framgångsrik solokarriär. Han har släppt flera album och turnerat över hela världen. Han har också skrivit musik till filmer och tv-serier, bland annat “Så som i himmelen” och “Mamma Mia!”.

Andersson är en mångsidig och skicklig musiker. Han är en av Sveriges mest framgångsrika och inflytelserika artister genom tiderna.