Kategorier
Skådespelare

Artist – Hans Mosesson

Hans Mosesson var en svensk skådespelare, teaterregissör och musiker. Han föddes i Enskede församling i Stockholm den 1 augusti 1944 och dog i Askims distrikt i Göteborg den 25 oktober 2023.

Mosesson växte upp på Lidingö och tog studenten i Växjö. Han studerade vid Dramatiska Institutet i Stockholm och tog examen 1968.

Mosesson var med och bildade den ikoniska gruppen Nationalteatern 1967. Han var en av gruppens ledande medlemmar och medverkade i flera av deras mest kända uppsättningar, bland annat “Natten är dagens mor” och “Röde Orm”.

ICA Stig

Mellan 2001 och 2015 spelade han rollen som Ica-handlaren Stig i Icas reklamfilmer. Han medverkade i sammanlagt 512 avsnitt av reklamen och kom att bli mycket sammanknippad med rollen.

Mosesson var en mångsidig och skicklig skådespelare. Han var känd för sin karismatiska personlighet, sitt breda register och sin förmåga att gestalta både komiska och tragiska roller.

Mosesson var en av Sveriges mest älskade och respekterade skådespelare. Han lämnade ett stort tomrum efter sig när han dog 2023.

Här är några av Hans Mosessons mest kända prestationer:

  • Medgrundare av Nationalteatern
  • Medverkade i flera av Nationalteaterns mest kända uppsättningar
  • Framgångsrik skådespelare på film och TV
  • Känd för sin karismatiska personlighet, sitt breda register och sin förmåga att gestalta både komiska och tragiska roller