Kategorier
Musiker Så mycket bättre

Artist – Loreen


Loreen, egentligen Lorine Zineb Noka Talhaoui, är en svensk sångare och låtskrivare. Hon föddes den 16 oktober 1983 i Västerås.

Loreen började sin musikaliska karriär i tonåren. Hon släppte sin första singel, “My Heart is Refusing Me”, 2011. Låten blev en hit i Sverige och nådde nummer 2 på den svenska singellistan.

2012 vann Loreen Melodifestivalen med låten “Euphoria”. Hon representerade därmed Sverige i Eurovision Song Contest i Baku i Azerbajdzjan och vann tävlingen med hela 372 poäng.

År 2023 återvände Loreen till Melodifestivalen med låten “Tattoo”, vilket var hennes fjärde deltagande i festivalen. Hon uppträdde i deltävling fyra och gick till final. I finalen utsågs Loreen till vinnare av Melodifestivalen och fick därmed representera Sverige för andra gången i Eurovision Song Contest. I finalen var hon favorittippad hos spelbolagen. Hon vann Eurovision och blev därmed den andra artisten som vunnit tävlingen två gånger, efter Johnny Logan, och den första kvinnan att vinna tävlingen två gånger.

Loreen är känd för sin unika röst, sina personliga texter och sin karismatiska scenpersonlighet. Hon har beskrivits som en av Sveriges mest lovande artister och har jämförts med artister som Björk och Lady Gaga.