Kategorier
Ännu ej med i Så mycket bättre Musiker

Artist – Mauro Scocco

Mauro Scocco är en svensk låtskrivare, sångare, musiker och musikproducent, född 11 september 1962 i Sankt Görans församling i Stockholm. Han är bror till ekonomen Sandro Scocco.

Scocco började sin karriär som gitarrist och sångare i gruppen Ratata, som var framgångsrik under 1980-talet. Efter Ratatas upplösning 1989 inledde Scocco en solokarriär. Han har släppt 12 studioalbum, varav det senaste, “Den stora glömskan”, kom ut 2020.

Scocco är en av Sveriges mest framgångsrika låtskrivare. Han har skrivit låtar till artister som Carola Häggkvist, Lena Philipsson, Peter Jöback, Patrik Isaksson och Jill Johnson. Han har också skrivit musik till filmer och tv-serier.

Scoccos musik är ofta personlig och känslosam. Han skriver ofta om kärlek, förlust och livets upp- och nedgångar. Han är en av Sveriges mest uppskattade artister.

Mauro Scocco: “Sydney 1987. Jag lyssnade på Pluras demos till Kungarna från Broadway i min walkman och försökte förstå hur jag skulle producera den. Efter några galna nätter i Sydney åkte jag och hälsade på den släkt jag har i Adelaide. Väl hemma visade det sig att Plura hade blivit utslängd av sin flickvän och flyttade in hos mig på Inedalsgatan. Vi jobbade dagpass i emistudion i Skärmarbrink och hängde på söders hjärta vid Mariatorget varje kväll. Inspelningen var svår. Det visade sig omgående att det var mest Plura och Kjells idé att ta in mig som producent. Bandet surade sig igenom inspelningen men jag framhärdade i vissheten om att vi var ngt stort på spåren. En dag rullade Plura ihop sin madrass och flyttade in hos sin nya kvinna nåt kvarter bort. Snart kom det en son. Kungarna med singeln Kärlekens tunga blev något av en succé och jag släppte min första soloplatta kort därefter och fick annat att tänka på.” Länk

Ratata

Han bildade 1980 gruppen Ratata tillsammans med några klasskamrater medan de gick på Östra Real, och gruppen var aktiv fram till 1989.

Artistsamarbeten

Scocco har skrivit och producerat musik åt andra artister, bland andra Lisa Nilsson, som han skrev låten “Himlen runt hörnet” åt. 1988 var han producent för Eldkvarns album Kungarna från Broadway och 2009 producerade han på Markus Krunegårds album Prinsen av Peking.

TV

Våren 2004 medverkade Scocco i TV-programmet Sen kväll med Luuk. Han hade 2010 tillsammans med Plura Jonsson ett matlagningsprogram i TV8 kallat Mauro & Pluras kök. 2015 var Scocco gäst hos Niklas Strömstedt i Tack för musiken i SVT.