Kategorier
Musiker Så mycket bättre

Artist – Maxida Märak

Maxida Märak, född 17 september 1988, är en svensk-samisk sångerska, rappare, jojkare, skådespelare och aktivist. Hon är dotterdotter till jojkaren Johan Märak.

Märak föddes och växte upp i Stockholm men är numera bosatt i Jokkmokk. Hon är människorättsaktivist och engagerad i samers rättigheter. Hon har bland annat deltagit i protester mot gruvbrytning i Kallak.

Märak började sin musikaliska karriär i tonåren. Hon släppte sin debut-EP, “Jojk”, 2013. Hon har sedan dess släppt ytterligare tre EP-skivor och ett studioalbum, “Siri” (2022).

Märak är känd för sin unika musik, som blandar jojk med hiphop, pop och R&B. Hon är också känd för sina personliga texter, som ofta handlar om samiska frågor och erfarenheter.

Märak har varit nominerad till flera priser, bland annat en Grammis för årets nykomling 2014. Hon har också vunnit flera priser för sitt arbete som aktivist, bland annat ett Amnesty International pris 2017.

Märak är en av Sveriges mest spännande och intressanta artister. Hon är en röst för samiska rättigheter och en inspiration för många människor.