Kategorier
Musiker

Artist – Svante Thuresson

Svante Thuresson var en svensk jazzsångare och låtskrivare. Han föddes i Stockholm den 7 februari 1937 och dog där den 10 maj 2021.

Thuresson började sin karriär som trummis, men bytte snart till sång. Han var med och bildade sånggruppen Gals and Pals 1963, och gruppen blev snabbt populär. Thuressons röst och karismatiska scennärvaro bidrog till gruppens framgång.

I början av 1970-talet inledde Thuresson en solokarriär. Han släppte flera framgångsrika album, och han turnerade flitigt. Han var också en uppskattad liveartist.

Thuresson var en mångsidig artist som kunde sjunga både jazz och pop. Han samarbetade med en rad andra artister, bland annat Lill Lindfors, Siw Malmkvist och Anne-Lie Rydé.

Thuresson var en av Sveriges mest folkkära artister. Han var känd för sin charmiga personlighet och sin kärlek till musiken. Han tilldelades flera utmärkelser under sin karriär, bland annat en Grammis för “Årets jazzartist” 1974.

Thuressons mest kända låtar är bland annat “Nygammal vals” (med Lill Lindfors), “Den sista valsen” och “En ängel i mitt liv”.