Kategorier
Modeskapare Okategoriserade

Designer – Sigvard Bernadotte

Sigvard Bernadotte, född 7 juni 1907 på Drottningholms slott, Stockholms län, död 4 februari 2002 i Stockholm, var från födseln en svensk prins och blev internationellt erkänd formgivare, illustratör och industridesigner.

Bernadotte var son till dåvarande arvprinsen Gustaf (VI) Adolf och dennes första gemål prinsessan Margareta av Storbritannien. Han var bror till Carl Johan Bernadotte, Bertil Gustaf Oskar Carl Eugén, Gustaf Adolf och Ingrid av Sverige.

Bernadotte studerade vid Konstakademien i Stockholm och vid École nationale supérieure des arts décoratifs i Paris. Han började sin karriär som designer i mitten av 1930-talet och blev snabbt en av Sveriges ledande formgivare. Han designade allt från bruksföremål, till entreprenadmaskiner till mer exklusiva silverföremål för bland annat Georg Jensen och Nilsjohan.

Bernadotte var en pionjär inom svensk industridesign. Han var en av de första som använde sig av moderna material och tekniker, och han var också en skicklig formgivare med en känsla för funktion och estetik.

Bernadotte designade många ikoniska produkter, bland annat konservöppnaren Röda Clara, Gräddkanna för Georg Jensen och bestickserien Bernadotte. Hans produkter är fortfarande populära och tillverkas fortfarande i dag.

Bernadotte var en internationellt erkänd formgivare. Han mottog flera utmärkelser för sitt arbete, bland annat Prins Eugen-medaljen.

Bernadotte är en av Sveriges mest betydelsefulla formgivare. Han bidrog till att göra svensk design känd internationellt och han är fortfarande ihågkommen som en av de mest inflytelserika formgivarna under 1900-talet.

Här är några av Sigvard Bernadottes mest kända produkter:

  • Röda Clara: En konservöppnare i plast som lanserades 1950. Röda Clara blev en stor succé och är fortfarande en av de mest populära konservöppnarna i Sverige.
  • Bernadotte: En bestickserie i silver som lanserades 1960. Bernadotte är en elegant design som är en av de mest populära bestickserierna i Sverige.