Kategorier
Okategoriserade

Entreprenör – Anders Sandrew

Anders Sandrew, född 13 mars 1885 i Vendel, Uppsala län, död 12 oktober 1957 i Stockholm, var grundare av film- och teaterkoncernen Sandrews. Bondsonen Andersson var på 1940- och 50-talen Skandinaviens störste enskilde företagare inom nöjesbranschen.

Anders Sandrew föddes i enkla förhållanden i Vendel, Uppsala län. Han började sin karriär som springpojke i Stockholm, och han arbetade sig upp genom handelsbranschen. 1901 öppnade han sin första speceriaffär, och han expanderade snart sin verksamhet till att omfatta flera affärer i Stockholm.

1926 köpte Sandrew sin första biograf, och han började snart att investera i filmbranschen. 1938 grundade han Sandrews Film AB, och han blev snabbt en av de ledande filmproducenterna i Sverige.

Sandrews filmer var ofta populära och framgångsrika, och han bidrog till att sätta Sverige på den internationella filmkartan. Han producerade bland annat filmer av Ingmar Bergman, Alf Sjöberg och Arne Sucksdorff.

Sandrew var också en framgångsrik teaterproducent. Han drev flera teatrar i Stockholm, bland annat Oscarsteatern och Scalateatern.

Anders Sandrew var en karismatisk och kontroversiell person. Han var känd för sin hårda affärsmetoder, men han var också en generös donator till välgörande ändamål.

Här är några av Anders Sandrews viktigaste prestationer:

  • Grundare av film- och teaterkoncernen Sandrews
  • En av de ledande filmproducenterna i Sverige
  • Bidragsgivare till att sätta Sverige på den internationella filmkartan
  • Framgångsrik teaterproducent
  • Generös donator till välgörande ändamål

Sandrews inflytande

Anders Sandrew hade ett stort inflytande på den svenska nöjesbranschen. Han var en av de personer som bidrog till att göra Sverige till en ledande film- och teaternation.

Sandrew är fortfarande ihågkommen som en av de mest inflytelserika personerna inom svenskt näringsliv. Han var en framgångsrik entreprenör, en kontroversiell personlighet och en viktig del av den svenska historien.