Kategorier
Uppfinnare

Uppfinnare – Gustaf Dalén

Gustaf Dalén (1869-1937) var en framstående svensk ingenjör, uppfinnare och företagsledare som är mest känd för sina uppfinningar inom belysningsteknologi och sitt arbete inom företaget AGA, Aktiebolaget Gasaccumulator. Han tilldelades Nobelpriset i fysik 1912 för sin uppfinning av en automatisk acetylenlampa som användes inom fyrteknik och belysning.

Här är några viktiga fakta om Gustaf Dalén:

  1. Automatisk acetylenlampa: Dalén uppfann en automatisk acetylenlampa som kunde användas för belysning i fyrar och andra platser där konstant belysning var nödvändig. Lampan använde sig av solenergi för att automatiskt tända och släcka sig själv vid soluppgång och solnedgång, vilket gjorde den särskilt användbar i fyrtekniken.
  2. Solsäkerhet: Dalén utvecklade även en anordning kallad “solsäkerhet” som användes tillsammans med hans acetylenlampor. Denna säkerhetsanordning gjorde att gasflödet automatiskt stängdes av om lampan slocknade av någon anledning, vilket förhindrade farliga gasläckor.
  3. Nobelpriset: Gustaf Dalén tilldelades Nobelpriset i fysik 1912 för hans arbete med automatiska acetylenlampor och solsäkerhet. Han blev därmed den andra svensken någonsin att få detta prestigefyllda pris.
  4. Företagsverksamhet: Dalén var även involverad i företaget AGA, som tillverkade gasaccumulatorer och annan teknisk utrustning. Han blev senare VD för företaget och spelade en viktig roll i dess utveckling.
  5. Blindhet och fortsatt arbete: Efter en olycka som resulterade i att Dalén förlorade synen 1930 fortsatte han sitt tekniska arbete och var aktiv inom forskning och utveckling ända fram till sin död 1937.

Gustaf Dalén är ihågkommen som en betydande svensk ingenjör och uppfinnare som revolutionerade belysningsteknologin med sina uppfinningar inom acetylenlampor och solsäkerhetssystem. Hans arbete hade en betydande inverkan inom fyrteknik och många andra områden som kräver pålitlig belysning.