Kategorier
Okategoriserade

Executive – Jane Walerud

Jane Christine Walerud Boreta, född 13 november 1961 i USA, är en svensk entreprenör. Mest känd för Klarna. Under de senaste 15 åren har hon varit involverad i starten av 11 nya företag, bland annat Klarna, Satcube, Bluetail, Teclo Networks och Graphmatech. Walerud är idag grundare och verksam vid det egna riskkapitalbolaget Walerud Ventures.

Hennes fokus syns som linkedin tag “Deep tech for the living planet.”

Jane Walerud är en svensk entreprenör och investerare som har varit en viktig aktör inom teknik- och startupvärlden i Sverige. Hon är inte direkt kopplad till Klarna utan har en bred bakgrund inom tekniksektorn och har varit involverad i flera framgångsrika företag och investeringsinitiativ.

Här är några av de viktigaste aspekterna av Jane Waleruds karriär och bidrag till tekniksektorn:

  1. Utbildning och tidig karriär: Jane Walerud har en bakgrund inom datavetenskap och har en masterexamen i ämnet. Hon arbetade tidigt i sin karriär för Ericsson, ett av Sveriges stora telekommunikationsföretag.
  2. Starta och driva företag: Jane Walerud har grundat och varit involverad i flera teknikföretag under sin karriär. Ett av de mest kända företagen är Bluetail, ett företag inom internetsäkerhet som hon medgrundade. Hon har också varit delaktig i andra teknikföretag inom olika branscher.
  3. Investeringar och affärsängelverksamhet: Jane Walerud är känd som en framstående affärsängel och investerare inom Sveriges tech-startupscen. Hon har investerat i och stöttat flera svenska startups och har bidragit till att finansiera och utveckla teknikinnovationer.
  4. Akademiskt engagemang: Jane Walerud har också haft en koppling till akademisk värld och forskning inom teknik och entreprenörskap. Hon har föreläst och deltagit i utbildningsinitiativ.

Det är värt att notera att Jane Walerud inte är en av grundarna eller nyckelfigurerna bakom Klarna, som är ett separat och framstående fintech-företag grundat av Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson. Klarna är mest känt för sina betalningslösningar och e-handelstjänster. Jane Walerud har emellertid haft en betydande påverkan på tekniksektorn i Sverige genom sitt arbete med olika företag och investeringar.