Kategorier
Industrimän/kvinnor

Executive – Percy Barnevik

Percy Barnevik är en svensk företagsledare och filantrop. Han var VD för industrikoncernen ABB från 1980 till 1996 och är nu hedersordförande för välgörenhetsstiftelsen Hand in Hand.

Barnevik föddes i Simrishamn 1941. Han avlade ekonomexamen vid Handelshögskolan i Göteborg 1963 och MBA-examen vid Stanford Graduate School of Business 1966.

Barnevik började sin karriär inom Johnsonkoncernen och var bland annat ansvarig för Datema Direct Data (DDD) från 1967 till 1975. Han blev VD för Sandvik 1975 och för ABB 1980.

Under Barneviks ledning växte ABB kraftigt och blev ett av världens ledande industriföretag. Han är känd för sin decentraliserade ledningsstil och för sitt fokus på internationell expansion.

Barnevik avgick som VD för ABB 1996 efter en intern konflikt. Han har sedan dess arbetat som konsult och filantrop. Han är hedersordförande för välgörenhetsstiftelsen Hand in Hand, som hjälper fattiga kvinnor i utvecklingsländer att starta företag.

Barnevik är en av Sveriges mest kända och framgångsrika företagsledare. Han har haft ett stort inflytande på svenskt näringsliv och har gjort ABB till ett av världens ledande industriföretag.

Här är några av Percy Barneviks meriter:

  • VD för ABB 1980-1996
  • Hedersordförande för Hand in Hand
  • Vinnare av Ernst & Young Entrepreneur of the Year 1996
  • Ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien

Barnevik är en viktig person i svensk historia och kultur. Han har inspirerat generationer av företagsledare och är en av de mest kända svenskarna i världen.