Kategorier
Uppfinnare

Uppfinnare – Sven Wingquist

Sven Gustaf Wingquist var en svensk maskiningenjör, uppfinnare och industriman. Han är mest känd för att ha uppfunnit sfäriska kullager, som revolutionerade industrin.

Wingquist föddes i Kumla 1876. Han studerade maskinteknik vid Örebro tekniska elementarskola och John Lennings vävskola i Norrköping. Efter examen arbetade han som driftingenjör vid Gamlestadens väveri i Göteborg.

1907 uppfann Wingquist sfäriska kullager. Hans konstruktion var enklare och mer effektiv än tidigare kullager, och den revolutionerade industrin. SKF, som Wingquist var med och grundade 1907, blev snabbt ett av världens ledande företag inom kullagertillverkning.

Wingquist var också en framgångsrik företagsledare. Han var verkställande direktör för SKF från 1907 till 1919, och styrelseordförande från 1919 till 1953. Under hans ledning växte SKF från ett litet företag till ett världsomspännande företag.

Wingquist var en av Sveriges mest inflytelserika personer under 1900-talet. Han var en visionär uppfinnare som hjälpte till att förbättra världens industri.

Här är några av Sven Gustaf Wingquists bidrag till industrin:

  • Han uppfann sfäriska kullager, som revolutionerade industrin.
  • Han var med och grundade SKF, som blev ett av världens ledande företag inom kullagertillverkning.
  • Han var en framgångsrik företagsledare som ledde SKF till en global expansion.

Sven Gustaf Wingquist är en av de mest kända svenskarna i världen. Han är en inspiration för alla som vill uppfinna och förändra världen.