Kategorier
Författare

Författare – August Strindberg

August Strindberg var en svensk författare, dramatiker, konstnär och vetenskapsman. Han föddes i Stockholm 1849 och dog där 1912.

Strindberg var en av de mest inflytelserika personerna i svensk kulturhistoria. Han var en banbrytare inom dramatiken, och hans verk har spelats över hela världen. Han var också en skicklig konstnär och en produktiv författare av romaner, noveller och självbiografier.

Strindbergs dramatik är ofta psykologisk och realistisk. Han utforskar teman som kärlek, äktenskap, religion och sociala problem. Några av hans mest kända pjäser är Fröken Julie, Ett drömspel och Spöksonaten.

Strindbergs konstnärskap är också mångsidigt. Han målade, tecknade och skrev poesi. Hans konst är ofta mörk och expressionistisk.

Strindberg var en komplex och kontroversiell person. Han var ofta inblandad i skandaler och personliga konflikter. Men han var också en geni som lämnade ett outplånligt avtryck på svensk kultur.

Här är några av August Strindbergs mest kända verk:

  • Pjäser: Fröken Julie (1888), Ett drömspel (1902), Spöksonaten (1907)
  • Romaner: Röda rummet (1879), Hemsöborna (1887), Inferno (1897)
  • Noveller: Giftas I-III (1884-1886)
  • Självbiografier: Tjänstekvinnans son (1886), En dåres anteckningar (1895)

August Strindberg är en av de mest kända svenskarna i världen. Hans verk har inspirerat och berört människor över hela globen.