Kategorier
Författare

Författare – Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf, född 20 november 1858 på Mårbacka i Värmland, död 16 mars 1940 på Mårbacka, var en svensk författare. Hon är en av Sveriges mest lästa och älskade författare och hennes verk har nått läsare långt utanför landets gränser. År 1909 fick hon som första kvinna Nobelpriset i litteratur.

Lagerlöfs författarskap är djupt rotat i folkvisor, legender och berättelser från hennes hemtrakt i Värmland. Hennes debutroman, Gösta Berlings saga, bröt sig från den då rådande realismen och naturalismen och är präglad av en levande fantasi.

Lagerlöfs andra stora roman, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, är en episk berättelse om en pojke som reser genom Sverige tillsammans med vildgäss. Boken är en kärleksförklaring till Sverige och dess natur och kultur.

Lagerlöf skrev också flera andra romaner, noveller, dramer och essäer. Hon var också en skicklig berättare och hennes verk har översatts till mer än 60 språk.

Lagerlöf var en viktig person i svensk kulturliv och hennes verk har haft ett stort inflytande på den svenska identiteten. Hon är fortfarande en av Sveriges mest populära författare och hennes verk läses och älskas av människor i alla åldrar.

Här är några av Selma Lagerlöfs mest kända verk:

  • Gösta Berlings saga (1891)
  • Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (1906-1907)
  • Jerusalem (1901-1902)
  • Kejsarn av Portugallien (1914)
  • Bannlyst (1918)
  • Charlotte Löwenskölds liv och levnad (1919-1920)
  • Körkarlen (1912)
  • En herrgårdssägen (1899)

Lagerlöf var en mångsidig författare som skrev inom flera olika genrer. Hon var också en skicklig berättare och hennes verk har haft ett stort inflytande på den svenska identiteten.

Mest berömda verk

Selma Lagerlöfs mest berömda verk är utan tvekan Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Boken utkom i två delar 1906 och 1907 och är en episk berättelse om en pojke som reser genom Sverige tillsammans med vildgäss. Boken är en kärleksförklaring till Sverige och dess natur och kultur.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige har översatts till mer än 60 språk och har sålts i över 10 miljoner exemplar. Boken har också filmatiserats flera gånger, bland annat 1939 och 1962.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige är en klassiker inom svensk litteratur och har haft ett stort inflytande på den svenska identiteten. Boken är fortfarande en av Sveriges mest populära barnböcker och läses och älskas av människor i alla åldrar.

Andra verk av Selma Lagerlöf som är kända och uppskattade är Gösta Berlings saga, Jerusalem och Kejsarn av Portugallien. Alla dessa verk har översatts till flera språk och har haft ett stort inflytande på svensk kultur.