Kategorier
Okategoriserade

Grosshandlare – Per Söderberg

Per Söderberg, född 30 april 1836 i Åmål, Älvsborgs län, död 21 oktober 1881 i Stockholm, var en svensk grosshandlare. Han var far till Olof A Söderberg.

Söderberg föddes i en borgerlig familj i Åmål. Han började sin karriär som lärling hos en grosshandlare i Stockholm. 1864 inregistrerades grosshandelsfirman P. Söderberg i Stockholm. Vid sidan av bessemerstål sålde den även järnvaror från andra svenska järnbruk. 1866 beslöt de två vännerna från brukstiden Per Söderberg och bruksbokhållaren Leonard Haak att starta ett grossistföretag inom järnbranschen.

Söderberg & Haak blev snabbt en av de ledande grossistfirmorna inom järnbranschen i Sverige. Företaget expanderade kraftigt under Söderbergs ledning, och det hade filialer i flera svenska städer. Söderberg var också en pionjär inom järnindustrin, och han introducerade nya metoder för att förbättra effektiviteten och kvaliteten på företagets produkter.

Söderberg var en framgångsrik affärsman, och han gjorde en stor förmögenhet. Han var också en engagerad samhällsmedborgare, och han donerade stora summor pengar till olika välgörenhetsorganisationer.

Här är några av hans viktigaste prestationer:

  • Grundare av grosshandelsfirman P. Söderberg
  • Grundare av grosshandelsfirman Söderberg & Haak
  • Pionjär inom järnindustrin
  • Engagerad samhällsmedborgare

Per Söderbergs död

Per Söderberg avled i Stockholm den 21 oktober 1881, vid en ålder av 45 år. Han efterlämnade sig sin hustru och fyra barn.

Söderberg & Haak efter Per Söderbergs död

Efter Per Söderbergs död tog hans son Olof A Söderberg över ledningen av företaget. Olof Söderberg utvecklade företaget ytterligare, och det blev en av de ledande järngrossisterna i Norden. Företaget bytte namn till Söderberg & Co. 1920, och det är fortfarande verksamt idag.