Kategorier
Okategoriserade

Handelsman – David Carnegie den äldre

David Carnegie den äldre, född 8 februari 1772 på Charleton i Skottland, död 10 januari 1837 i Göteborg, var en skotsk-svensk industriman som grundade D. Carnegie & Co i Göteborg.

Carnegie kom till Göteborg från Skottland 1786 och kom att spela en mycket framträdande roll i Göteborgs ekonomiska liv under 1800-talet. Redan vid 14 års ålder startade hans utbildning i handelsyrket hos en av faderns affärsvänner, Thomas Erskine vilken tillsammans med John Hall d. ä. drev ett handelshus i Göteborg. 1790 anställdes Carnegie hos Erskine och Hall, och han kom snabbt att visa sig vara en skicklig affärsman.

1795 grundade Carnegie sitt eget handelshus i Göteborg, och han började snabbt att expandera sin verksamhet. Han importerade varor från Skottland och England, och han exporterade svenska varor till andra delar av världen. Carnegie var också en pionjär inom järnindustrin, och han grundade flera järnverk i Sverige.

Carnegie var en framgångsrik affärsman, och han byggde upp en stor förmögenhet. Han var också en generös donator, och han donerade pengar till flera välgörande ändamål.

Här är några av David Carnegie den äldres viktigaste prestationer:

  • Grundare av D. Carnegie & Co, ett av de ledande handelshusen i Göteborg
  • Pionjär inom järnindustrin
  • Generös donator

Carnegies inflytande

David Carnegie den äldre hade ett stort inflytande på den svenska ekonomin. Han var en av de personer som bidrog till att göra Göteborg till en viktig handelsstad. Han var också en förebild för andra affärsmän och industrimän.

Carnegie är fortfarande ihågkommen som en av de mest inflytelserika personerna inom svenskt näringsliv. Han är en framgångsrik affärsman, en pionjär inom järnindustrin och en generös donator som har lämnat ett bestående arv.

Relation till David Carnegie den yngre

David Carnegie den äldre var farbror till David Carnegie den yngre, som senare blev en framgångsrik industriman och donator.