Kategorier
Köpmän/Handelsmän

Handelsman – Paul U. Bergström

Paul U. Bergström, född 12 maj 1860 i Toarp i Västergötland, död 5 mars 1934 i Villa Paulsro på Lidingö, var en svensk affärsman, grundare av varuhuset PUB i Stockholm. Bergström var mormorsfar till Marcus Wallenberg.

1882 öppnade Paul U. Bergström sin första butik vid Hötorget i Stockholm, nästan på samma plats där varuhuset PUB tills det stängde hade sin huvudsakliga verksamhet. Paul U. Bergström var en av de första i Sverige som började sälja färdigsydda kläder i olika storlekar och hans verksamhet expanderade snabbt.

Bergström var en skicklig affärsman och han var en pionjär inom detaljhandeln i Sverige. Han var också en filantrop och han donerade stora summor pengar till välgörenhet.

Här är några av Paul U. Bergströms viktigaste prestationer:

  • Grundare av varuhuset PUB
  • Pionier inom detaljhandeln i Sverige
  • Filantrop

Paul U. Bergström är en av Sveriges mest betydelsefulla affärsmän. Han var en visionär som såg potentialen i detaljhandeln och som arbetade hårt för att utveckla och expandera sin verksamhet. Hans arbete har haft en stor inverkan på svenskt näringsliv och har hjälpt till att skapa arbetstillfällen och välstånd i landet.

PUB

PUB var ett varuhus i Stockholm som grundades av Paul U. Bergström 1882. Varuhuset var ett av de första i Sverige som sålde färdigsydda kläder i olika storlekar. PUB var också ett av de första varuhusen i Sverige som hade en avdelning för damkläder.

PUB var en stor framgång och det expanderade snabbt. Varuhuset hade flera filialer i Stockholm och i andra städer i Sverige. PUB var också ett av de första varuhusen i Sverige som hade en postorderavdelning.

PUB stängdes 2015. Varuhusets lokaler på Hötorget i Stockholm har omvandlats till ett hotell, Haymarket by Scandic.

Villa Paulsro

Villa Paulsro är en villa på Lidingö som var Paul U. Bergströms privata bostad. Villan byggdes 1906 och den är ritad av arkitekten Carl Bergsten. Villa Paulsro är idag ett byggnadsminne.