Kategorier
Idrottsmän/kvinnor

Idrottsman – Börje Salming

Börje Salming, född 17 april 1951 i Kiruna, död 24 november 2022 i Stockholm, var en svensk professionell ishockeyspelare (back) som räknas som en av de främsta inom sporten genom tiderna.

Salming spelade i Kiruna AIF i tre säsonger innan han 1970 värvades till Brynäs IF. Där spelade han med sin äldre bror Stig Salming och blev svensk mästare två år i rad. Han togs ut i landslaget 1972 och tog VM-brons samma år, och i VM 1973 blev det ett VM-silver.

1973 skrev Salming kontrakt med Toronto Maple Leafs i NHL. Han blev där en av de mest populära spelarna och spelade i laget i 16 säsonger.

Salming var en av de första europeiska spelarna i NHL och han blev en förebild för många andra europeiska spelare. Han var känd för sin snabbhet, sitt spelsinne och sin fysiska styrka. Han var också en skicklig puckförare och målskytt.

Salming spelade också för Detroit Red Wings och AIK under sin karriär. Han avslutade sin spelarkarriär 1993.

Salming var en av de mest framgångsrika svenska ishockeyspelarna genom tiderna. Han blev uttagen till NHL:s All-Star Team fem gånger och valdes in i Hockey Hall of Fame 1996.

Börje Salming var en av de mest betydelsefulla personerna i svensk ishockeyhistoria. Han var en av de första europeiska spelarna i NHL och han blev en förebild för många andra europeiska spelare. Han är fortfarande ihågkommen som en av de främsta ishockeyspelarna genom tiderna.