Kategorier
Journalister

Journalist – Peter Kadhammar

Peter Kadhammar är en svensk journalist och författare född den 18 juli 1956 i Säffle. Han är sedan 2001 anställd på Aftonbladet, där han är krönikör. Dessförinnan var han journalist på Expressen. Han har även varit medarbetare i SKP:s tidning Gnistan.

Kadhammar har tilldelats Stora journalistpriset två gånger. År 2021 fick han Lukas Bonniers Stora journalistpris med motiveringen ”Med elegans och ettrighet tar han läsaren till såväl Himmelska fridens torg som Hörby kommunhus. Alltid i anständighetens tjänst”. År 2000 belönades han i kategorin Dagspress för sina artiklar om Icon Medialab och Johan Staël von Holstein. Reportageserien publicerades under sex dagar i Expressen. Kadhammar beskrev en företagskultur där de anställda arbetade ut sig och där aktiekursen och inte kunden stod i fokus.

Kadhammar har skrivit ett flertal böcker, bland annat:

  • “Berättelsen om Srebrenica” (1995)
  • “De sammansvurna” (1999)
  • “Vägen till Bagdad (2003)
  • Vad gjorde du under kriget (2006)
  • “Vi som var så lyckliga” (2017)

Kadhammar är en välkänd och respekterad journalist i Sverige. Han är känd för sina skarpa analyser och sitt engagemang för mänskliga rättigheter. Han har rapporterat från en rad olika konfliktområden, bland annat Afghanistan, Irak och Israel-Palestina.