Kategorier
Musiker Trubadurer/Vissångare

Musiker – Evert Taube

Evert Taube var en svensk författare, visdiktare, kompositör, sångare och konstnär. Han föddes den 12 mars 1890 i Göteborg och dog den 31 januari 1976 i Stockholm.

Taube är en av Sveriges mest kända och folkkära artister. Han är känd för sina vackra visor, som ofta handlar om kärlek, sjöfart och natur. Hans visor har spelats in av ett stort antal artister, både i Sverige och internationellt.

Taube började sin karriär som sjöman och skrev sina första visor under sina resor runt om i världen. Han debuterade som artist 1917 med låten “Sjösala vals”. Taube turnerade flitigt i Sverige och utlandet och hans visor blev snabbt populära.

Taube skrev över 300 visor under sin karriär. Några av hans mest kända visor är “Sjösala vals”, “Calle Schewens vals”, “Min älskling du är som en ros”, “Brevet från Lillan” och “Flickan i Havanna”.

Taube var också en skicklig konstnär. Han målade, tecknade och skulpterade. Hans konst har ställts ut på flera museer i Sverige och internationellt.

Taube är en av Sveriges mest betydelsefulla kulturpersonligheter. Han har inspirerat generationer av artister och hans visor är fortfarande populära idag.