Kategorier
Musiker Trubadurer/Vissångare

Musiker – Fred Åkerström

Fred Åkerström, född 27 januari 1937 i Stockholm, död 9 augusti 1985 i Karlskrona, var en svensk visartist, trubadur och skådespelare. Han är en av de mest kända och älskade svenska visartisterna genom tiderna.

Åkerström växte upp i Stockholm och började spela gitarr i tonåren. Han inspirerades av visartister som Cornelis Vreeswijk och Evert Taube, och började snart uppträda i Stockholms visklubbar.

Åkerströms genombrott kom 1965 med albumet “Fred Åkerström sjunger Ruben Nilson”. Albumet innehåller tolkningar av Ruben Nilssons visor, och blev en stor framgång. Åkerström fortsatte att släppa album och turnera under hela sin karriär, och hann även med att medverka i några filmer.

Åkerström var en skicklig gitarrist och sångare, och hans röst var stark och karaktäristisk. Han var också en skicklig textförfattare, och hans visor var ofta politiska eller samhällskritiska.

Åkerströms musik har haft en stor inverkan på svensk populärmusik. Han har inspirerat många andra svenska artister, och hans visor är fortfarande populära idag.

Här är några av Fred Åkerströms mest kända låtar:

  • “Stockholmsmelodi”
  • “Den sista färden”
  • “Jag ger dig min morgon”
  • “Visa till min vän”
  • “Jag är en trubadur”

Åkerström dog 1985 i en hjärtattack, 48 år gammal. Han är en av de mest älskade och respekterade svenska artisterna genom tiderna.