Kategorier
Musiker Så mycket bättre

Musiker – Tomas Ledin

Tomas Ledin är en svensk sångare, låtskrivare, gitarrist och skivproducent. Han är en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över 50 år.

Ledin föddes i Rätans församling i Jämtland 1952. Han började spela gitarr och skriva låtar i unga år, och han debuterade som artist 1972. Ledin blev snabbt en av Sveriges mest populära artister, och han hade en rad stora hits under 1970- och 1980-talet, bland annat “Just nu!”, “Blå blå känslor”, “Sommaren är kort”.

Ledin är en skicklig låtskrivare med en bred repertoar. Han har skrivit låtar i olika genrer, från pop till rock till country. Han är också en skicklig gitarrist och sångare.

Ledin är en av Sveriges mest älskade artister. Han har inspirerat generationer av svenskar, och hans musik är fortfarande populär idag.

Här är några av Tomas Ledins mest kända låtar:

  • ”Blå blå känslor”
  • ”Minns du Hollywood”
  • ”Det ligger i luften”
  • ”I natt är jag din”
  • ”Vi ska gömma oss i varandra”
  • ”Sensuella Isabella”
  • ”Just nu!”
  • ”Sommaren är kort”
  • ”Never Again”
  • ”En del av mitt hjärta”

Tomas Ledin har vunnit ett flertal priser för sin musik, bland annat Grammisgalans hederspris 2023. Han har också blivit utnämnd till hedersdoktor vid Mittuniversitet.

Spännande kring Tomas Ledin

Trashade ett helt hotell

Från motgångpodden del två 23 minuter in i avsnittet

TL = Tomas Ledin

TAW = Tomas Andersson Wij

TL: – I japan fick jag inget betalt alls för där ställde vi till lite för oss och det blev lite böter så min lön försvann.

TAW: -Du har alltså kraschat ett hotellrum i Japan eller?

TL: – Nej, mer än, delar av ett helt hotell.

TAW: – Det här måste du berätta. Nu kommer du inte undan.

TL: – Vi var lediga en kväll i Osaka. Japan turnen var så extremt välorganiserad så det fanns nästan lite för mycket tid för oss i bandet och crewet att umgås och festa helt enkelt. Så det här var en sån natt. Det var framme vid 4 tiden på morgonen och jag tyckte festen började dö av lite så jag gick ut i hotellkorridoren och såg en brandsläckare. Jag tänkte jag går in och sprutar lite vatten på dem så piggnar alla till här. Så kom Mats Ronander ut och han och jag kom överens vi gör det här tillsammans. Så jag lyfte ner den här och han skulle knacka på dörren. Så skulle jag rycka på den här när de öppnade dörren. Då händer följande att Mats knackar men det är ingen som hör. Så dörren är ju stängd och jag rycker loss den här pluppen på brandsläckaren. Men det är naturligtvis inget vatten. Det är ett puder som tar bort allt syre ur luften.

TL: – Så plötsligt så i hotellkorridoren är allting bara vitt. Man ser inte handen framför sig. Vi grips ju av panik och jag säger till Mats. Det e lungt vi springer ner för korridoren. Fast vad jag inte vet då är att jag av det här rycket så har vi vridigt oss 90 grader. Så att när vi då vrider oss 90 grader för att springa ner i korroídoren så springer vi rakt in i väggen. Då har man börjat ana någonting inne på festen. Då öppnas dörren och vad dom ser då det är herr Ledin och herr Ronander helt vita med blodet rinnande från näsorna för vi har ju slagit in i väggen. Och vad gör våra kompisar. Det enda man kan göra de stänger dörrn. Och ringer vår turneledare som kommer och lyckas smuggla undan oss. Sen visar det sig att vi har mer otur än så. Mitt emot just den natten bor hotellkoncernens ägare så han har vaknat av smällen och öppnar dörren och ser att det är helt vitt stänger dörren och ringer ner till receptionen och säger bara släng ut det där sällskapet.

TL: – Vi är ju 60 man