Kategorier
Journalister

Nyhetsuppläsare – Bengt Öste

Bengt Alfred Öste, född 22 januari 1927 i Bromma församling i Stockholm, död 5 juni 2004 i Kungsholms församling i Stockholm, var en svensk journalist och televisionsjournalist. Han var nyhetsuppläsare i Sveriges Televisions Rapport från 1978 till 1992.

Öste var son till journalisten Alfred Öste, dotterson till Nathalia Ahlström och bror till journalisten Sven Öste. Öste arbetade som editionschef och redaktionssekreterare på Svenska Dagbladet innan han blev redaktör för Idun-Veckojournalen på 1960-talet.

1967 började Öste arbeta på Sveriges Television. Han var först redaktör för Aktuellt, och från 1972 var han nyhetschef för TV2. 1978 blev han nyhetsuppläsare i Rapport, och han var kvar i den rollen i 14 år.

Öste var en populär nyhetsuppläsare. Han var känd för sin tydliga och lugn röst, och han var skicklig på att förklara komplexa nyheter på ett enkelt sätt. Han var också känd för sin humor, och han gjorde ofta roliga kommentarer om aktuella händelser.

Öste pensionerade sig från Sveriges Television 1992. Han fortsatte dock att arbeta som journalist, och han var bland annat verksam som författare och föreläsare. Han dog 2004, vid en ålder av 77 år.

Öste är fortfarande ihågkommen som en av Sveriges mest populära och inflytelserika nyhetsuppläsare. Han var en pionjär inom nyhetstelevisionen, och han hjälpte till att göra Rapport till ett av Sveriges mest populära nyhetsprogram.

Bengt Öste var en viktig person i Sveriges Televisions historia. Han var en av de första nyhetsuppläsarna i Rapport, och han hjälpte till att göra programmet till ett av Sveriges mest populära nyhetsprogram.