Kategorier
Komiker Skådespelare

Revyartist – Sten-Åke Cederhök

Sten-Åke Cederhök, född 30 januari 1913 i Båraryd, Gislaveds kommun, Jönköpings län, död 14 januari 1990 i Göteborg, var en svensk skådespelare, revyartist och komiker.

Cederhök föddes i en arbetarfamilj och växte upp i Göteborg. Han började sin karriär som skådespelare i Göteborgs stadsteaters barnteater 1933. Han engagerades sedan vid Folkteatern i Göteborg, där han medverkade i en rad revyer och pjäser.

Cederhöks stora genombrott kom i TV-serien “Jubel i busken” (1968-1975), där han spelade den blåhårige och tungsinte försäljaren Albert Karlsson. Serien blev en stor succé och Cederhök blev en av Sveriges mest populära skådespelare.

Cederhök medverkade i en rad andra TV-serier och filmer, bland annat med “Jubel i busken” och “Albert & Herbert” (1974-1981). Han var också en framgångsrik revyartist och medverkade i en rad revyer i Göteborg och Stockholm.

Cederhök var en mångsidig skådespelare som kunde spela allt från komiska till dramatiska roller. Han var känd för sin karismatiska utstrålning, sin förmåga att skapa trovärdiga karaktärer och sin humoristiska ådra.

Cederhök var en folkkär och uppskattad skådespelare. Han är fortfarande ihågkommen som en av Sveriges mest betydande skådespelare genom tiderna.