Kategorier
Komiker Skådespelare

Skådespelare – Lena Nyman

Lena Nyman var en svensk skådespelerska och sångerska. Hon föddes i Stockholm den 23 maj 1944 och avled i samma stad den 4 februari 2011.

Nyman började sin karriär som barnskådespelare i radio och TV. Hon gjorde sin filmdebut 1955 i filmen “Farligt löfte”. Hon fick sitt stora genombrott 1967 i filmen “Jag är nyfiken – gul”, där hon spelade sig själv i en pseudodokumentär om en ung kvinnas sexuella uppvaknande. Filmen blev en skandal och Nyman blev en kontroversiell figur.

Nyman medverkade i en rad svenska filmer och TV-produktioner, bland annat “Höstsonaten” (1978), “Ronja Rövardotter” (1984) och “Morrhår och ärtor” (1986). Hon var också en framgångsrik teaterskådespelare och var engagerad vid Dramaten i Stockholm från 1977 till 1979.

Nyman var en mångsidig skådespelerska som kunde spela allt från komiska till dramatiska roller. Hon var känd för sin karismatiska utstrålning, sin förmåga att skapa trovärdiga karaktärer och sin humoristiska ådra.

Nyman var också en kontroversiell figur. Hon var öppen med sin alkoholism och sina psykiska problem. Hon var också en förespråkare för kvinnors rättigheter och homosexuellas rättigheter.

Nyman var en viktig del av svensk kultur och underhållning. Hon var en av de mest kända och respekterade skådespelerskorna i Sverige, och hennes arbete fortsätter att uppskattas av generationer av fans.