Kategorier
Skådespelare

Skådespelerska – Margaretha Krook

Margaretha Krook var en svensk skådespelerska som anses vara en av 1900-talets mest betydande svenska skådespelare. Hon var känd för sin talang för såväl dramatik som komik.

Krook föddes i Stockholm 1925. Hon studerade vid Dramatens elevskola och gjorde sin scendebut 1952. Hon var engagerad vid Dramaten från 1962 fram till sin död 2001.

Krook medverkade i en rad framgångsrika filmer och TV-serier, bland annat “Fröken Julie” (1951), “Salka Valka” (1954), “Slipp fangene fri – det er vår!” (1976), “Picassos äventyr” (1978) och “Morrhår och ärtor” (1986).

Krook var en skicklig skådespelare med en stor repertoar. Hon kunde spela allt från klassiska dramaroller till moderna komedier. Hon var också en skicklig komiker med en skarp och ironisk ådra.

Krook var en av Sveriges mest folkkära artister och hon hade en stor betydelse för svensk kultur och underhållning. Hon är fortfarande älskad av många svenskar och hon anses vara en av Sveriges mest betydande skådespelare genom tiderna.

Krook tilldelades ett stort antal utmärkelser för sitt arbete, bland annat en Guldbagge för “Bästa kvinnliga huvudroll” 1976. Hon är begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm.