Kategorier
Idrottsmän/kvinnor

Skidåkare – Sixten Jernberg

Sixten Jernberg, född 6 februari 1929 i Lima i Kopparbergs län, död 14 juli 2012 i Mora, var en svensk längdskidåkare. Han är en av Sveriges mest framgångsrika idrottare genom tiderna, med 15 OS- och VM-medaljer, varav åtta guld.

Jernberg började sin karriär som längdskidåkare 1948. Han vann sitt första SM-guld 1952, och han vann sitt första OS-guld 1956 i Cortina d’Ampezzo, på 50 kilometer.

Jernberg vann ytterligare tre OS-guld, på 50 kilometer i Innsbruck 1964, i stafetten i Cortina d’Ampezzo 1956 och i stafetten i Squaw Valley 1960. Han vann också tre VM-guld, på 50 kilometer i Falun 1954, i stafetten i Cortina d’Ampezzo 1956 och i stafetten i Oslo 1958.

Jernberg var en klassisk åkare med en kraftfull löpstil. Han var också en skicklig taktiker och kunde anpassa sig till olika förhållanden.

Jernberg var en folkkär idrottsman och en av Sveriges mest populära förebilder. Han var känd för sin enkla och jordnära stil, och han var alltid glad och positiv.

Här är några av Sixten Jernbergs mest kända egenskaper som längdskidåkare:

  • OS-guldmedaljör: Jernbergs vann 4 OS-guld.
  • VM-guldmedaljör: Jernbergs tre VM-guld är ett fint resultat.
  • Vasaloppssegrare: Jernberg vann Vasaloppet två gånger, 1955 och 1960.
  • Folkkär idrottsman: Jernberg var en folkkär idrottsman och en av Sveriges mest populära förebilder.

Sixten Jernberg är en av Sveriges mest betydelsefulla idrottsmän genom tiderna. Han bidrog till att göra svensk längdskidåkning känd internationellt, och han är fortfarande ihågkommen som en av de största längdskidåkarna genom tiderna.