Kategorier
Journalister

Sportjournalist – Sven Jerring

Sven Jerring, ursprungligen Jonsson, född 8 december 1895 i Malung i Dalarna, död 27 april 1979 i Stockholm, var en svensk radioman som under närmare 50 år verkade som programledare, hallåman och sportjournalist i AB Radiotjänst och Sveriges Radio.

Jerring började sin karriär som hallåman och programledare vid Radiotjänsts start 1925. Han blev snabbt en av Sveriges mest populära radioprofiler, och han fick smeknamnet “Fabror Sven”.

Jerring var en skicklig reporter och en sakkyndig idrettsreferent, bland annat från Vasaloppet. Programmet Barnens brevlåda som började sändas 1925, är ett av de längst sända programmen i svensk radio. När Jerring lade ned programmet i 1972, var det blivit 1 785 gånger.

Jerring var också en flitig reseskildrare. Han reste runt i världen och berättade om sina upplevelser i radio. Han var också en engagerad samhällsdebattör, och han använde radion för att föra fram sina åsikter.

Jerring var en av pionjärerna inom radiomediet, och han bidrog både till att utveckla mediet och radiomedarbetarnas arbetssätt. Han är fortfarande ihågkommen som en av Sveriges mest legendariska radioprofiler.

Här är några av Sven Jerrings mest kända egenskaper som radioman:

  • Folkkärhet: Jerring var en folkkär radioprofil som uppskattades av en stor publik.
  • Skicklig reporter: Jerring var en skicklig reporter som kunde berätta om viktiga händelser på ett engagerande sätt.

Sven Jerring är en av Sveriges mest betydelsefulla radioprofiler. Han bidrog till att göra radio till ett populärt medium i Sverige, och han är fortfarande ihågkommen som en av Sveriges mest legendariska radioprofiler.