Kategorier
Skådespelare

Teaterdirektör – Karl Gerhard

Karl Gerhard, född Karl Emil Georg Johnson den 14 april 1891 i Stockholm, död den 22 april 1964 i Saltsjöbaden, var en svensk revyförfattare, kuplettförfattare, kuplettsångare och skådespelare. Han var en av Sveriges mest populära och inflytelserika artister under 1900-talet, och hans verk har haft en stor inverkan på svensk kultur.

Gerhard började sin karriär som skådespelare i Göteborg på 1910-talet. Han debuterade som revyförfattare 1919 och blev snabbt en av de mest framgångsrika revyförfattarna i Sverige. Han skrev över 60 revyer, varav många blev stora succéer.

Gerhard var känd för sina skarpa och satiriska kupletter, som ofta tog upp aktuella samhällsfrågor. Han var också en skicklig skådespelare och revyartist, och han hade en stor karismatisk utstrålning.

Gerhards verk har haft en stor inverkan på svensk kultur. Han var en av de första svenska artisterna som använde sig av satir för att kritisera samhället, och han inspirerade många andra artister. Hans verk fortsätter att uppskattas av generationer av svenskar.