Kategorier
Uppfinnare

Uppfinnare Gideon Sundbäck

Gideon Sundbäck var en svensk-amerikansk uppfinnare och ingenjör som är mest känd för att ha uppfunnit blixtlåset. Han föddes den 24 april 1880 på Sonarps gård i Ödestugu socken i Jönköpings län, Sverige. Sundbäck utbildade sig till ingenjör vid Rheinisches Technikum i Bingen, Tyskland, och emigrerade till USA 1903.

Sundbäck började arbeta som ingenjör hos Universal Fastener Company i Hoboken, New Jersey, där han började arbeta med att utveckla en ny typ av dragkedja. Han fick sitt första patent för en dragkedja 1913, och han fortsatte att förbättra sin design under de följande åren. Sundbäcks dragkedja var den första som var tillräckligt hållbar och lättanvänd för att bli kommersiellt framgångsrik.

Sundbäcks dragkedja patenterades 1917, och den började tillverkas av B.F. Goodrich Company i USA. Dragkedjan blev snabbt populär och används idag i en mängd olika produkter, inklusive kläder, väskor och skor.

Sundbäck fortsatte att arbeta med dragkedjor fram till sin död 1954. Han blev invald i National Inventors Hall of Fame 1994.

Här är några av Gideon Sundbäcks viktigaste prestationer:

  • Uppfinnare av blixtlåset
  • Patenterade sin dragkedja 1913
  • B.F. Goodrich Company började tillverka Sundbäcks dragkedja 1917
  • Dragkedjan blev snabbt populär och används idag i en mängd olika produkter
  • Invald i National Inventors Hall of Fame 1994

Gideon Sundbäcks uppfinning av blixtlåset var en viktig milstolpe i utvecklingen av kläder och andra produkter. Dragkedjan är idag en av de mest använda låsmekanismerna i världen.