Kategorier
Uppfinnare

Uppfinnare – Nils Bohlin

Nils Bohlin var en svensk ingenjör som föddes 1920 i Stockholm, Sverige. Han är mest känd för att ha uppfunnit trepunktsbältet, som är en av de mest effektiva säkerhetsfunktionerna i en bil.

Bohlin började sin karriär som ingenjör hos Saab, där han arbetade med katapultstolar för flygplan. I slutet av 1950-talet rekryterades han till Volvo för att arbeta med säkerhet.

Bohlin började arbeta med trepunktsbältet 1958. Han ville skapa ett bälte som skulle vara säkert och bekvämt för alla typer av förare och passagerare. Han utvecklade ett bälte som hade två punkter över axeln och en punkt över höfterna.

Bohlin patenterade sitt trepunktsbälte 1959 och det började monteras som standard i alla Volvos personbilar 1963. Trepunktsbältet har sedan dess blivit standard i alla bilar i världen.

Trepunktsbältet är en av de mest effektiva säkerhetsfunktionerna i en bil. Det kan minska risken för dödsfall eller allvarlig skada vid en kollision med upp till 70 %.

Bohlin fick flera utmärkelser för sin uppfinning, bland annat Volvos Guldhjul 1963 och Prins Bertil-medaljen 1964. Han avled 2002 i Stockholm.

1 miljon liv

Det är estimerat att denna uppfinning räddat livet på mer än 1 miljon människor.

Bohlins trepunktsbälte är en av de mest betydelsefulla uppfinningarna i bilindustrin. Det har räddat miljontals liv och gjort bilåkning säkrare för alla.