Kategorier
Musiker Så mycket bättre

Artist – Monica Zetterlund

Monica Zetterlund var en svensk jazzsångerska, skådespelerska och revyartist. Hon föddes 20 september 1937 i Hagfors, Värmland, och dog 12 maj 2005 i Stockholm.

Zetterlund började sin musikaliska karriär i tonåren. Hon spelade i sin fars orkester och började sjunga jazz i Stockholms jazzklubbar i början av 1960-talet.

Zetterlunds genombrott kom 1964 då hon spelade in albumet “Monica Zetterlund sjunger Bessie Smith” med musik av den amerikanska jazzsångerskan Bessie Smith. Albumet blev en stor framgång och fick både kritiker och publik att uppmärksamma Zetterlunds talang.

Under resten av sin karriär turnerade Zetterlund över hela världen och spelade in ett stort antal album. Hon samarbetade med många av Sveriges främsta jazzmusiker, bland annat Lars Gullin, Jan Johansson och Arne Domnérus.

Zetterlund var också en framgångsrik skådespelerska. Hon medverkade i flera filmer och tv-serier, bland annat “Svenska bilder” (1964), “Utvandrarna” (1971) och “Rännstensungar” (1973).

Zetterlund var en av Sveriges mest folkkära artister. Hon hade en unik röst med en varm och själfull klang. Hon var också en skicklig skådespelerska med en stark närvaro. Zetterlunds musik och karriär har haft ett stort inflytande på svensk jazz och musikhistoria.