Kategorier
Okategoriserade

Entreprenör – Stig Hjelmquist

Stig Hjelmquist, född 20 juni 1911 i Säby församling i Jönköpings län, död 6 september 1985 i Tranås i Säby församling, var en svensk företagsledare och grundare av Stiga.

Hjelmquist var son till kamrer Algot Hjelmquist och Ebba Liljeqvist. Han grundade Stiga 1934 som en import- och grossistfirma i Tranås.

Stigas första produkter var bordtennisbord och fotbollar. Under andra världskriget började företaget tillverka gräsklippare, som blev en stor succé efter kriget.

Hjelmquist var en visionär företagsledare som hade en stor förmåga att se möjligheter. Han var också en skicklig marknadsförare som lyckades göra Stiga till ett välkänt varumärke.

Stiga växte snabbt under Hjelmquists ledning och blev ett av Sveriges största industriföretag. Företaget exporterade till över 50 länder och hade över 5000 anställda.

Hjelmquist var en viktig person i svensk industrihistoria. Han bidrog till att göra Stiga till ett världsledande företag inom gräsklippare och andra fritidsprodukter.

Här är några av Stig Hjelmquists meriter:

  • Grundare av Stiga
  • Ledde Stiga till att bli ett av Sveriges största industriföretag
  • Skapade Stiga till ett världsledande företag inom gräsklippare och andra fritidsprodukter
  • Utnämnd till riddare av Vasaorden 1976

Stig Hjelmquist är en viktig person i svensk historia och kultur. Han har inspirerat generationer av entreprenörer och är en av de mest kända svenskarna inom industrin.