Kategorier
Okategoriserade

Fotograf – Lennart Nilsson

Lennart Nilsson var en svensk fotograf, mest känd för sin banbrytande titthålsfotografi inom medicin. Hans mest kända alster är filmen Sagan om livet och boken Ett barn blir till.

Nilsson föddes i Strängnäs 1929. Han började sin karriär som reportagefotograf för bland annat bildtidskrifterna Se och Life. I början av 1960-talet började han experimentera med titthålsfotografi, en teknik som användes för att fotografera inifrån kroppen utan att skada den.

Nilssons titthålsfotografier var banbrytande eftersom de gav en helt ny bild av människokroppen. Han fotograferade bland annat foster i livmodern, blodkärl i hjärnan och äggceller i äggstockarna.

Nilssons arbete har vunnit många utmärkelser, bland annat Nobelpriset i medicin 1972 och Pulitzerpriset 1971. Han har också utnämnts till hedersdoktor vid flera universitet.

Nilsson dog i Stockholm 2017, 87 år gammal.

Här är några av Lennart Nilssons mest kända verk:

  • Sagan om livet (1976), en film om människans utveckling från befruktning till födelse
  • Ett barn blir till (1990), en bok om människans utveckling från befruktning till födelse
  • “Foster i livmodern” (1965), ett fotografi av ett foster i livmodern
  • “Blodkärl i hjärnan” (1966), ett fotografi av blodkärl i hjärnan
  • “Äggceller i äggstockarna” (1969), ett fotografi av äggceller i äggstockarna

Nilssons arbete har haft ett stort inflytande på både medicin och fotografi. Han har visat att det är möjligt att fotografera det osynliga och har gjort det möjligt för oss att se världen på ett helt nytt sätt.