Kategorier
Okategoriserade

Executive – Erik Selin

Erik Selin är en svensk affärsman, fastighetsägare och vd bosatt i Göteborg. Han är född 5 augusti 1967 och är 56 år gammal. Selin är grundare och huvudägare av Fastighets AB Balder, som är ett av Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd på över 100 miljarder kronor. Selin är också ordförande i Collector AB, ett kreditbolag.

Selin började sin karriär som aktiehandlare i unga år. Han hoppade av gymnasiet för att fokusera på sina investeringar, men förlorade allt i börskraschen 1987. Därefter började han investera i fastigheter, och Balder grundades 2005.

Selin är känd för sin risktagande läggning och sin förmåga att göra stora affärer. Han har bland annat förvärvat flera hotellkedjor, bland annat Pandox och Scandic. Selin har också varit inblandad i flera kontroverser, bland annat en tvist med den finska staten om ett fastighetsköp.

Selin är en av Sveriges rikaste personer, med en uppskattad förmögenhet på 3 miljarder dollar. Han var gift mellan 2013 och 2020 och har tre barn.

Här är några av Erik Selins viktigaste affärsframgångar:

  • Grundade Fastighets AB Balder 2005
  • Förvärvade hotellkedjan Pandox 2014
  • Förvärvade hotellkedjan Scandic 2017
  • Förvärvade fastighetsbolaget Sato Oyj 2020

Erik Selin är en kontroversiell figur, men han är också en av Sveriges mest framgångsrika affärsmän. Han har spelat en viktig roll i utvecklingen av den svenska fastighetsmarknaden.

Sparpodden 514

Skaraborgspodden

Jag hamstrar fastigheter (hoarder)

-“Jag köper aktier på lång sikt, det är min grej.”

Podden business Göteborg

Aldrig sälja Balder

Hur det startade

Erik Selin är uppvuxen i Tuve på Norra Hisingen. Efter att ha tagit gymnasieexamen med ekonomisk inriktning började Selin satsa allt mer på aktiehandel. När 1980-talets spekulationsekonomi rasade ihop i början av 1990-talet förlorade Selin sina besparingar. Som 24-åring köpte han sin första hyresfastighet i Ängelholm, efter att ha lånat 20 miljoner från banken. Selin har sedan byggt upp ett högt belånat fastighetsimperium under namnet Erik Selin Fastigheter AB, som i december år 2013 hade tillgångar värda omkring 36 miljarder. Selin är också engagerad i över 300 andra fastighetsbolag. Han är huvudägare och vd i Balder. Han är också en stor ägare i Collector (som nyligen bytt namn till Norion Bank AB), där han sedan 2011 sitter i styrelsen och är sedan 2020 ordförande.

Norge, Danmark och Finland

Frågeställning: Förlorar jag på den här dealen?

2011