Kategorier
Industrimän/kvinnor

Entreprenör – Gustaf Douglas

Gustaf Douglas, född 3 mars 1938 i Stockholm, död 3 maj 2023 i Östra Ryd, var en svensk greve och finansman. Han var grundare och huvudägare av Investment AB Latour, som är ett av Sveriges största investmentbolag.

Douglas föddes i en adlig familj och studerade vid Handelshögskolan i Stockholm. Efter examen arbetade han som managementkonsult på McKinsey & Company. 1973 blev han VD för Dagens Nyheter och Expressen, som då var statligt ägda.

1984 grundade Douglas Investment AB Latour, som har investerat i ett antal framgångsrika företag, bland annat Securitas, Assa Abloy och Alfa Laval. Douglas var också en engagerad samhällsperson och var bland annat ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och Moderaternas partistyrelse.

Douglas var en av Sveriges mest framgångsrika finansmän och entreprenörer. Han var också en viktig person i den svenska samhällsdebatten.

Här är några av Gustaf Douglas viktigaste prestationer:

  • Grundare och huvudägare av Investment AB Latour.
  • Investerare i ett antal framgångsrika företag, bland annat Securitas, Assa Abloy och Alfa Laval.
  • Engagerad samhällsperson.

Gustaf Douglas är en av de mest framstående personerna i svensk näringslivshistoria. Han var en visionär entreprenör som gjorde en stor inverkan på den svenska ekonomin.