Kategorier
Okategoriserade

Executive – Ian Wachtmeister

Ian Wachtmeister var en svensk greve, bergsingenjör, företagsledare, politiker och författare. Han föddes den 24 december 1932 i Bärbo församling i Södermanlands län och dog den 11 november 2017 i Adolf Fredriks distrikt i Stockholm.

Wachtmeister studerade bergsvetenskap vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och tog examen 1957. Efter examen arbetade han som bergsingenjör vid Sandvik AB. År 1960 blev han VD för företagets dotterbolag i Tyskland. År 1965 blev han VD för Sandvik AB. Han var VD för företaget fram till 1978.

Wachtmeister var också politiskt aktiv. Han var ledamot av Sveriges riksdag för Ny demokrati från 1991 till 1994. Han var också partiledare för Ny demokrati från 1991 till 1994.

Wachtmeister var en kontroversiell figur. Han kritiserades för sin höga livsstil och sina politiska åsikter. Han var dock också en framgångsrik affärsman och företagsledare.

Wachtmeister var gift tre gånger. Han hade fem barn.

Wachtmeisters karriär som företagsledare

Wachtmeisters karriär som företagsledare började 1957, när han började arbeta som bergsingenjör vid Sandvik AB. Han arbetade i olika roller inom företaget, bland annat som försäljningschef och VD för företagets dotterbolag i Tyskland. År 1965 blev han VD för Sandvik AB.

Wachtmeister var VD för Sandvik AB i 13 år, fram till 1978. Under hans tid som VD växte Sandvik AB kraftigt. Företaget expanderade till nya marknader och lanserade nya produkter. Wachtmeister var också en förespråkare för forskning och utveckling. Under hans tid som VD ökade Sandvik AB:s forsknings- och utvecklingsbudget med över 50 procent.

Wachtmeisters politiska karriär

Wachtmeister var politiskt aktiv i början av 1990-talet. Han var ledamot av Sveriges riksdag för Ny demokrati från 1991 till 1994. Han var också partiledare för Ny demokrati från 1991 till 1994.

Ny demokrati var ett populistiskt parti som grundades 1990. Partiet kritiserade det etablerade politiska systemet och lovade att “rensa upp” i politiken. Wachtmeister var en av partiets grundare och var en av dess mest framträdande ledare.

Ny demokrati blev ett framgångsrikt parti i valet 1991. Partiet fick 25 mandat i riksdagen, vilket gjorde det till det tredje största partiet. Wachtmeister blev partiledare för Ny demokrati efter valet.

Wachtmeisters tid som partiledare för Ny demokrati var turbulent. Partiet splittrades i flera fraktioner och Wachtmeister avgick som partiledare 1994.

Wachtmeisters författarskap

Wachtmeister var också författare. Han skrev flera böcker, bland annat:

  • “Den ofullständiga människan” (1968)
  • “Det nya Sverige” (1991)
  • “Mina möten med svenskarna” (1992)

Wachtmeisters författarskap var ofta kontroversiellt. Han kritiserade det svenska samhället och dess institutioner. Han var också en förespråkare för individualism och frihet.

Wachtmeister dog den 11 november 2017 i Stockholm. Han var 84 år gammal.