Kategorier
Okategoriserade

Industriman – Göran Fredrik Göransson

Göran Fredrik Göransson, född 20 januari 1819 i Gävle, död 12 maj 1900 i Sandviken, var en svensk industriman och föregångare inom svensk ståltillverkning och export. Han var grundare av Sandvikens Jernverks AB (nuvarande Sandvik AB).

Göran Fredrik Göransson, svensk industriman

Göransson föddes i Gävle som son till en köpman. Efter avslutade studier blev han delägare i firman Daniel Elfstrand & Co, som sysslade med sjöfart, skeppsbyggeri och järnexport. 1855 köpte han Högbo bruk utanför Sandviken. Han började experimentera med att använda Bessemerprocessen för att tillverka stål. 1858 lyckades han producera stål på en industriell skala. Detta var en viktig milstolpe i svensk stålindustri, eftersom det gjorde det möjligt att producera stål till en lägre kostnad och i större volymer.

Göransson grundade Sandvikens Jernverks AB 1862. Företaget växte snabbt och blev ett av Sveriges ledande stålföretag. Göransson var också en framstående exportör av svenskt stål. Han bidrog till att göra Sverige till en av världens ledande stålproducenter.

Göransson var en visionär och en framgångsrik affärsman. Han var också en filantrop som donerade stora summor pengar till välgörande ändamål. Han är ihågkommen som en av grundarna av den svenska stålindustrin.