Kategorier
Industrimän/kvinnor

Executive – Leif Johansson

Leif Johansson, född 30 augusti 1951 i Göteborg, är en svensk företagsledare som är styrelseordförande för Astra Zeneca, plc. Tidigare var han styrelseordförande för Telefonaktiebolaget LM Ericsson och dessförinnan vd och koncernchef för bland annat Electrolux och Volvokoncernen.

Johansson föddes i Göteborg och växte upp i en arbetarfamilj. Han studerade till civilingenjör vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg och tog examen 1975.

Efter examen arbetade Johansson som ingenjör på Electrolux. Han avancerade snabbt inom företaget och blev 1984 divisionschef för vitvaror. 1987 blev han vd för vitvaror och 1988 vice vd för Electrolux. 1991 blev han vd och 1994 koncernchef för Electrolux.

Under Johanssons ledning växte Electrolux till ett av världens ledande vitvaruföretag. Han var en stark förespråkare för internationell expansion och ledde företagets satsning på nya marknader, bland annat Kina och Ryssland.

2000 lämnade Johansson Electrolux för att bli vd för Volvokoncernen. Han ledde företaget under en period av omstrukturering och konsolidering. Han var också en stark förespråkare för miljövänliga produkter och produktionsmetoder.

2008 lämnade Johansson Volvokoncernen för att bli styrelseordförande för Telefonaktiebolaget LM Ericsson. Han ledde företaget under en period av återhämtning efter den globala finanskrisen. Han var också en stark förespråkare för forskning och utveckling.

2016 lämnade Johansson Ericsson för att bli styrelseordförande för Astra Zeneca. Han är fortfarande styrelseordförande för Astra Zeneca idag.

Johansson är en av Sveriges mest framgångsrika företagsledare. Han har haft en betydande inverkan på den svenska ekonomin och har bidragit till att göra Sverige till en ledande aktör inom en rad olika branscher.

Här är några av Leif Johanssons viktigaste prestationer:

  • Ledde Electrolux till att bli ett av världens ledande vitvaruföretag.
  • Ledde Volvokoncernen under en period av omstrukturering och konsolidering.
  • Ledde Telefonaktiebolaget LM Ericsson under en period av återhämtning efter den globala finanskrisen.
  • Är styrelseordförande för Astra Zeneca, ett av världens ledande läkemedelsföretag.

Leif Johansson är en viktig person i den svenska näringslivets historia. Han är en av de företagsledare som har haft störst inverkan på den svenska ekonomin under de senaste decennierna.