Kategorier
Okategoriserade

Executive – Mats Qviberg

Mats Qviberg är en svensk finansman och företagsledare som är känd för sitt arbete inom finanssektorn och som har varit involverad i flera svenska företag och organisationer. Han har haft en framträdande karriär inom finans, investment och näringsliv. Här är några viktiga fakta om Mats Qviberg:

  1. Finanskarriär: Mats Qviberg har haft en lång och framgångsrik karriär inom finanssektorn. Han har haft ledande befattningar inom olika finansiella institutioner och företag, inklusive Investment AB Oresund, ett svenskt investmentbolag.
  2. Företagsledning: Han har haft ledande roller inom företagsledning och styrelser inom flera företag och organisationer. Han har varit involverad i strategiska beslut och utveckling av företag.
  3. Investeringar och affärsintressen: Qviberg har varit engagerad i en rad olika investeringar och affärsintressen inom olika sektorer, inklusive teknik och media.
  4. Utmaningar och kontroverser: Han har också varit föremål för olika utmaningar och kontroverser under sin karriär, särskilt i samband med vissa affärsbeslut och händelser inom Investment AB Oresund.
  5. Filantropi: Precis som många framstående affärspersoner, har Mats Qviberg ägnat sig åt filantropi och har stött olika välgörenhetsprojekt och orsaker.

Mats Qviberg är en mångsidig affärsman som har haft en varierad karriär inom finans och företagsvärlden. Han har varit inblandad i olika aspekter av näringslivet och har varit en betydande figur inom den svenska finanssektorn.

HQ Bank

HQ AB har sitt ursprung i Sven Hagströmer Fondkommission, som grundades 1981. I slutet av 1989 tog Sven Hagströmer, som redan hade företaget Hagströmer Fondkommission och hade en bakgrund inom Investor, kontakt med Qviberg och föreslog att de skulle starta ett gemensamt företag. På detta sätt grundades investmentbanken Hagströmer & Qviberg AB (senare omdöpt till HQ)

Finanskrisen 2008

I samband med finanskrisen 2008 började HQ få ekonomiska problem, och 28 augusti 2010 återkallade Finansinspektionen banktillståndet för HQ Bank AB.

Den 30 augusti 2010 lämnade Finansinspektionen in en ansökan om likvidation för HQ Bank till Stockholms tingsrätt, som beslöt likvidation samma dag. Ett par dagar senare tillkännagavs att Carnegie förvärvat HQ Bank i syfte att integrera verksamheten med den egna bankrörelsen.

Denna “HQ-krasch” och efterföljande samarbetsproblem ledde till att finansmannaparet Sven Hagströmer och Mats Qviberg beslöt att gå skilda vägar efter drygt 20 år av gemensam verksamhet. Som en följd av detta delades Investment AB Öresund 2012 i två företag. Efter delningen kvarstod Mats Qviberg med familj som huvudägare i Öresund, medan Sven Hagströmer med familj blev huvudägare i det nybildade investmentföretaget Creades.

Den 22 december 2017 begärde sig HQ AB i konkurs.

Efter HQ Bank

Mats Qviberg är sedan 2013 styrelseordförande i Bilia samt sedan 2001 styrelseledamot i Fabege. Han var åren 2000-2013 styrelseledamot i Skistar. Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen köpte via investeringsbolaget Custos 25 procent av nyhetssajten Realtid.se:s ägarföretag Realtid Media i december 2016 och köpte i februari 2017 dagstidningsgruppen Metros nordiska del från Kinnevik. Metro har sedan 2019 slutat med journalistik och levererar mode på metromode.se

Böcker

Flera böcker har skrivits om HQ Bank och Mats Qviberg.

Boken om Q

Den stora bankhärvan