Kategorier
Okategoriserade

Executive – Sven Hagströmer

Sven Hagströmer är en svensk finansman, entreprenör och filantrop. Han är grundare av Avanza Bank och investmentbolaget Creades.

Hagströmer föddes i Solna den 30 november 1943. Han studerade ekonomi vid Stockholms universitet och tog examen 1966. Efter examen arbetade han som investmentbankir på Handelsbanken.

1981 grundade Hagströmer firman Sven Hagströmer Fondkommission AB, som 1990 tillsammans med kompanjonen Mats Qviberg omorganiserades till affärsbanken Hagströmer & Qviberg. Banken fusionerades 1997 med SEB.

1999 grundade Hagströmer Avanza Bank, en nätbank som erbjuder aktiehandel och sparande till privatpersoner. Avanza Bank är idag en av Sveriges största nätbanker.

2011grundade Hagströmer investmentbolaget Creades, som investerar i svenska företag. Creades har ett börsvärde på cirka 6,1 miljarder kronor.

Hagströmer är en engagerad filantrop. Han är bland annat medgrundare av Raoul Wallenberg Academy, en ideell organisation som stödjer och utbildar unga människor i mänskliga rättigheter och självledarskap.

Här är några av Sven Hagströmers meriter:

  • Grundare av Avanza Bank
  • Grundare av Creades
  • Filantrop
  • Studerade ekonomi vid Stockholms universitet
  • Arbetade som investmentbankir på Handelsbanken

Förmögenhet

  • Uppskattad förmögenhet på cirka 10 miljarder kronor

Aktuella uppdrag

  • Ordförande i Avanza Bank
  • Ordförande i Creades
  • Styrelseledamot i Raoul Wallenberg Academy

Framtiden

Hagströmer har sagt att han planerar att fortsätta vara aktiv i Avanza Bank och Creades under många år framöver. Han har också sagt att han vill fortsätta stödja Raoul Wallenberg Academy.

Sven Hagströmer är ekonomichef, mest känd som grundare av Avanza Bank och investmentbolaget Creades. Han är också initiativtagare till de ideella organisationerna AllBright och Berättarministeriet.

Sven Hagströmer har studerat nationalekonomi vid Stockholms universitet. Han var portföljförvaltare på Gränges AB 1969–1973 och på Investor 1973–1980. Han startade firman Sven Hagströmer Fondkommission AB 1981. Det blev senare affärsbanken Hagströmer & Qviberg, allmänt känd som HQ Bank. HQ Bank var huvudägare i Investment AB Öresund som delades upp i två bolag 2012. Affärspartners Sven Hagströmer och Mats Qviberg gick skilda vägar och Sven Hagströmer blev huvudägare i det nybildade investmentbolaget Creades. Bland ett antal styrelseuppdrag är han nu styrelseordförande i både Avanza Bank och Creades. Sven Hagströmer är en hängiven entreprenör och var en av de riskkapitalistiska “drakarna” i den svenska versionen av tv-programmet Draknästet.

Sven Hagströmer är engagerad i olika sociala projekt, bland annat Arbetsmäklarna på Tensta skola där han hjälper unga elever att komma i kontakt med arbetsgivare. Han är också en av initiativtagarna till Berättarministeriet som driver skrivarverkstäder i områden med hög arbetslöshet. Han är också engagerad i genusfrågor och syns ofta i den offentliga jämställdhetsdebatten. 2011 grundade han stiftelsen AllBright som arbetar för att öka antalet kvinnor på maktpositioner inom näringslivet.

HQ Bank