Categories
Okategoriserade

Executive – Melker Schörling

Melker Schörling, född 15 maj 1947 i Götlunda i Närke, är en svensk affärsman. Schörling växte upp i en lantbrukarfamilj i Götlunda och tog civilekonomexamen vid Handelshögskolan i Göteborg 1970.

Efter examen arbetade Schörling som konsult på McKinsey & Company i Stockholm. 1974 började han arbeta på Crawford Door, ett säkerhetsföretag som han senare blev vd för. 1987 blev han vd för Securitas AB, ett säkerhetsföretag som han ledde fram till 1992.

1992 grundade Schörling investmentbolaget Melker Schörling AB (MSAB). MSAB har investerat i en rad olika företag, bland annat Assa Abloy, Hexagon AB, Loomis och Nibe. Schörling har varit en av Sveriges mest framgångsrika investerare, och hans förmögenhet uppskattades till 8,7 miljarder dollar 2023.

Schörling är en aktiv ägare som arbetar för att utveckla de företag han investerar i. Han är också en stor donator till välgörenhet, bland annat till forskning om Alzheimers sjukdom.

Schörling har drabbats av Alzheimers sjukdom, och han lämnade alla sina styrelseuppdrag 2017. Han har sedan dess trappat ner sitt arbete med MSAB, men han är fortfarande en aktiv delägare i bolaget.

Här är några av Melker Schörlings viktigaste investeringar:

  • Securitas AB, ett säkerhetsföretag.
  • Assa Abloy, ett säkerhetsföretag.
  • Hexagon AB, ett teknikföretag.
  • Loomis, ett värdetransportföretag.
  • Nibe, ett värmepumpsföretag.

Schörling är en av Sveriges mest framgångsrika och inflytelserika affärsmän. Han har varit en viktig kraft i den svenska ekonomin, och han har bidragit till att utveckla flera svenska företag till globala ledare.