Kategorier
Industrimän/kvinnor

Executive – Melker Schörling

Melker Schörling var en svensk affärsman och miljardär. Han föddes den 15 maj 1947 i Götlunda församling, Örebro län, och avled den 10 december 2023 på Edeby i Råby-Rönö och Ripsa distrikt i Nyköpings kommun, Södermanlands län.

Schörling var en av grundarna av ASSA ABLOY, en av världens största tillverkare av lås och säkerhetslösningar. Han var också styrelseordförande i flera andra företag, bland annat Hexagon, Securitas och SKF.

Schörling var en aktiv investerare och ägde en stor andel av kapitalet i flera svenska företag. Han var också en engagerad samhällsperson och donerade stora summor pengar till välgörande ändamål.

Schörling var en av Sveriges mest framgångsrika och inflytelserika affärsmän. Han var en pionjär inom säkerhetsbranschen och hans arbete har haft en stor betydelse för svensk ekonomi.

Här är några av Melker Schörlings mest kända prestationer:

  • Grundade ASSA ABLOY, en av världens största tillverkare av lås och säkerhetslösningar
  • Var styrelseordförande i flera andra företag, bland annat Hexagon, Securitas och SKF
  • Var en aktiv investerare och ägde en stor andel av kapitalet i flera svenska företag
  • Var en engagerad samhällsperson och donerade stora summor pengar till välgörande ändamål

Schörlings bortgång var en stor förlust för svenskt näringsliv och samhällsliv. Han var en visionär ledare som bidrog till att göra Sverige till ett starkare och mer konkurrenskraftigt land.