Kategorier
Industrimän/kvinnor

Executive – Ruben Rausing

Ruben Rausing var en svensk företagsman och entreprenör, mest känd som grundaren av företaget Tetra Pak. Han föddes den 17 juni 1895 i Råå, Sverige, och avled den 10 augusti 1983. Ruben Rausing spelade en avgörande roll inom livsmedelsförpackningsindustrin genom att utveckla Tetra Paks banbrytande förpackningssystem och förpackningar för flytande livsmedel.

Här är några viktiga fakta om Ruben Rausing:

  1. Tetra Pak: År 1951 grundade Ruben Rausing företaget Tetra Pak tillsammans med sin bror Erik Wallenberg. Tetra Pak introducerade det första förpackningssystemet för lång hållbarhet för flytande livsmedel. Deras innovation revolutionerade livsmedelsförpackningsindustrin och gjorde det möjligt att förpacka och transportera mjölk och andra flytande produkter på ett hygieniskt och kostnadseffektivt sätt.
  2. Tetra Brik: En av de mest kända produkterna från Tetra Pak är Tetra Brik, som är en kvadratisk förpackning med skrynkliga sidor som ger den dess ikoniska form. Denna förpackningstyp används fortfarande idag för en mängd olika flytande livsmedel, inklusive mjölk, juice och såser.
  3. Global expansion: Tetra Paks förpackningslösningar blev snabbt populära internationellt, och företaget expanderade till att betjäna kunder över hela världen. Det blev en av de ledande aktörerna inom livsmedelsförpackningsindustrin.
  4. Filantropi: Ruben Rausing var också känd för sitt filantropiska arbete och stödde olika välgörenhetsprojekt.
  5. Familjeföretag: Tetra Pak var och förblev ett familjeföretag, och Ruben Rausing och hans familj hade en betydande ägarandel i företaget.

Ruben Rausing bidrog till att förändra livsmedelsförpackningsindustrin och gjorde det möjligt för människor över hela världen att få tillgång till säkra och hållbara förpackningar för flytande livsmedel. Tetra Pak är fortfarande en framstående aktör inom livsmedelsförpackningsbranschen och fortsätter att vara en del av Ruben Rausings arv.