Kategorier
Industrimän/kvinnor

Industriman – Gad Rausing

Gad Rausing var en svensk affärsman och entreprenör, mest känd som en av arvtagarna och ägarna av företaget Tetra Pak. Han föddes den 19 maj 1922 och avled den 30 mars 2000. Tillsammans med sin bror Hans Rausing och kusinen Ruben Rausing spelade Gad Rausing en betydande roll i att utveckla och expandera Tetra Pak, ett företag som revolutionerade livsmedelsförpackningsindustrin.

Här är några viktiga fakta om Gad Rausing:

  1. Tetra Pak: Gad Rausing var en av de drivande krafterna bakom Tetra Pak, ett företag som han grundade tillsammans med sin bror Hans Rausing och deras far Ruben Rausing. De introducerade det första förpackningssystemet för lång hållbarhet för flytande livsmedel, som blev mycket framgångsrikt och används fortfarande globalt.
  2. Tetra Brik: Tetra Brik, den ikoniska kvadratiska förpackningen med skrynkliga sidor, var en innovation som Gad Rausing var med och utvecklade. Denna förpackningstyp används för en mängd olika flytande produkter och är en symbol för Tetra Pak.
  3. Global expansion: Under Gad Rausings tid som ägare och ledare expanderade Tetra Pak internationellt och blev en av de ledande aktörerna inom livsmedelsförpackningsindustrin.
  4. Familjeföretag: Tetra Pak var och förblev ett familjeföretag. Gad Rausing och hans bror Hans hade en betydande ägarandel i företaget.
  5. Filantropi: Gad Rausing var också känd för sitt engagemang i välgörenhet och filantropi. Han stödde olika välgörenhetsprojekt och kulturella verksamheter.

Gad Rausing hade en betydande inverkan på utvecklingen av Tetra Pak och dess framgång inom livsmedelsförpackningsbranschen. Hans arbete har bidragit till att göra förpackningar för flytande livsmedel mer hållbara och effektiva och har påverkat hur livsmedel distribueras och konsumeras över hela världen.