Kategorier
Industrimän/kvinnor

Executive – Sverker Martin-Löf

Sverker Martin-Löf, född 8 november 1943 i Hudiksvall, död 11 januari 2023 i Värmdö distrikt, Stockholms län, var en svensk industriman. Under många år var Sverker Martin-Löf rankad som den svenska industrins enskilt mäktigaste person.

Han var vice ordförande i Ericsson och Svenska Handelsbanken samt styrelseledamot i Skanska. Han var tidigare bland annat vice ordförande i Svenskt Näringsliv, VD för SCA 1988–2002, VD för MoDo Chemetics samt 1983–1986 VD för Sunds Defibrator AB. År 2006 blev han styrelseledamot vid Institutet för näringslivsforskning.

Martin-Löf föddes i en skogsägarfamilj och började sin karriär i skogsindustrin. Han blev VD för SCA 1988 och ledde företaget under en period av stark tillväxt och expansion. Han var också en drivande kraft bakom SCA:s satsning på skogsbruket i Ryssland.

Martin-Löf var en kontroversiell figur i svenskt näringsliv. Han anklagades ofta för att vara alltför maktfull och för att driva sina egna intressen. Han var också en stark förespråkare för frihandel och privatisering.

Martin-Löf tvingades avgå som ordförande för Industrivärden 2015 efter en maktkamp inom företaget. Han avled i januari 2023 efter en tids sjukdom.

Här är några av Sverker Martin-Löfs viktigaste insatser:

  • Han ledde SCA under en period av stark tillväxt och expansion.
  • Han var en drivande kraft bakom SCA:s satsning på skogsbruket i Ryssland.
  • Han var en stark förespråkare för frihandel och privatisering.

Sverker Martin-Löf var en av de mest inflytelserika personerna i svenskt näringsliv under flera decennier. Han hade en stor betydelse för utvecklingen av den svenska skogsindustrin och för svenskt näringsliv i stort.