Categories
Okategoriserade

Executive – Sverker Martin-Löf

Sverker Martin-Löf var en svensk industriman som föddes i Hudiksvall 1943 och avled i Värmdö 2023. Han var son till Rutger Martin-Löf, som var vd för SCA mellan 1960 och 1974.

Sverker Martin-Löf utbildade sig till civilingenjör i kemi vid Kungliga Tekniska Högskolan. Efter examen arbetade han som forskningsledare på Träforskningsinstitutet. 1980 blev han vd för SCA:s pappersdivision, och 1988 utsågs han till vd för hela företaget.

Som vd för SCA var Martin-Löf en av Sveriges mest inflytelserika personer. Han var känd för sin skickliga företagsledning och sin förmåga att omvandla SCA till ett globalt företag. Under hans ledning expanderade SCA kraftigt, och företaget blev en av världens ledande tillverkare av pappersprodukter.

1996 lämnade Martin-Löf SCA och blev ordförande för Industrivärden, ett investmentbolag som kontrollerar en stor del av den svenska industrin. Han var ordförande för Industrivärden fram till 2015, då han tvingades avgå i samband med den så kallade SCA-härvan.

I SCA-härvan misstänktes Martin-Löf och andra företrädare för SCA för mutor och andra oegentligheter. Martin-Löf hävdade sin oskuld, men han tvingades ändå avgå.

Efter SCA-härvan drog sig Martin-Löf tillbaka från näringslivet. Han levde de sista åren av sitt liv i Värmdö.

Sverker Martin-Löfs karriär präglades av både framgångar och skandaler. Han var en av Sveriges mest framgångsrika industrimän, men han var också en av de mest kontroversiella.