Kategorier
Okategoriserade

Byggmästare – Birger Gustavsson

Birger Gustavsson var en svensk byggmästare och fastighetsägare som föddes i Stockholm 1916 och avled i samma stad 1991. Han är mest känd som grundare av fastighetsbolaget Fabege, som idag är ett av Sveriges största fastighetsbolag med inriktning mot stadsdelsutveckling i Stockholmsområdet.

Gustavsson började sin karriär som byggmästare i Stockholmsområdet på 1930-talet. Han byggde bland annat villor, flerbostadshus och industribyggnader. På 1960-talet började han också investera i fastigheter. 1969 grundade han fastighetsbolaget Fastighets AB Birger Gustavsson, som idag är Fabege.

Gustavsson var en framgångsrik affärsman och fastighetsägare. Han var också en engagerad samhällsperson och donerade stora summor pengar till välgörenhet.

Här är några av Birger Gustavssons viktigaste prestationer:

  • Grundare av fastighetsbolaget Fastighets AB Birger Gustavsson, som idag är Fabege.
  • Byggmästare av villor, flerbostadshus och industribyggnader i Stockholmsområdet.
  • Investerare i fastigheter.
  • Engagerad samhällsperson och donator.

Birger Gustavsson är en av de mest betydelsefulla personerna i Fabeges historia. Han var grundaren av bolaget och var med och lade grunden för dess framgång.

Namnet Fabege

Namnet Fabege härstammar från 1969 när bolaget Fastighets AB Birger Gustavsson (Fabege) bildas av Birger Gustavsson (1916-1991).

Många tänker ofta på exklusiva och emaljerade ägg eller tror att vårt namn är franskt med tjusiga accenter, men så är det inte.

Vi är ett svenskt bolag med ett svenskklingande namn. Tänk på fastigheter och Birger Gustavsson så blir det rätt. Namnet uttalas precis som det stavas, med svenskt uttal av varje bokstav och G:et är hårt. 

Historien om Birger Gustavsson

– en byggmästare som också satsade på spekulation

Birger Gustavsson föddes 1916 som son till en byggmästare. En yrkesbana som han senare kom att välja själv. Redan 1937 startade han en firma som började bygga villor i Stockholmsområdet. 1969 bildades Fastighets AB Birger Gustavsson (Fabege) för att ta hand om fastighetsbeståndet som till en början bara var hyresfastigheter och höll på med byggverksamhet.

På 1970-talet kom firman att växa rejält. De deltog med nybyggen på Norrmalm efter alla rivningar i området. Fastigheter med både lägenheter och kontorsytor. På 1980-talet såldes en stor del av bolagets bostadsfastigheter och en del byttes mot kontorsfastigheter. Värdet av fastighetsinnehavet kom att stiga enormt under 1970- och 1980-talets fastighetsbubbla och det utnyttjade bolaget genom att starta finansrörelse och genom att låna upp pengar från bankerna. Detta kapital satsades i andra företag och Birger Gustavsson byggde upp en position som en mindre, men betydande finansgrupp i Sverige. På 1980-talet abonnerade Gustavsson på topplaceringar i listor över Sveriges rikaste.

Fastighetskraschen 1990, som ledde till att banker och finansrörelser också fick problem drabbade Fabege mycket hårt. Speciellt slog fastighetsbubblans kollaps mot dotterbolaget Fabege Finans, vars verksamhet gradvis avvecklades under 1990-talet. Bolaget rekonstruerades av SEB, Handelsbanken och Securum under 1993. Slutligen såldes hela Fabege till Näckebro år 1997 och bolaget upphörde att existera. Näckebro blev sen del av fastighetsbolaget Drott som bytte namn till Fabege och sen sålde av Bostads AB Drott. Ett bolag som sen köptes av Stena Fastigheter. Resterande bolag med namnet Fabege köptes sen och ägs av familjen Paulsson.