Kategorier
Okategoriserade

Executive – Tom Wachtmeister

Thomas Axel Wilhelm “Tom” Wachtmeister, född 23 oktober 1931 i Stockholm, död 18 juni 2011 i Djursholm, var en svensk greve, företagsledare och styrelseordförande i bland annat Atlas Copco. Han var son till Shering Wachtmeister och bror till Ian Wachtmeister.

Wachtmeister studerade vid Handelshögskolan i Stockholm och blev civilekonom 1956. Efter examen anställdes han vid Atlas Copco, där han bland annat arbetade som försäljningschef och VD för företagets dotterbolag i USA. År 1975 blev han VD för Atlas Copco och var VD för företaget fram till 1991.

Under Wachtmeisters tid som VD växte Atlas Copco kraftigt. Företaget expanderade till nya marknader och lanserade nya produkter. Wachtmeister var också en förespråkare för forskning och utveckling. Under hans tid som VD ökade Atlas Copco:s forsknings- och utvecklingsbudget med över 50 procent.

Wachtmeister var också styrelseordförande i ett antal företag, bland annat Sandvik AB, Ericsson AB och SBAB. Han var också ledamot av Sveriges riksdag för Moderaterna från 1985 till 1991.

Wachtmeister var en kontroversiell figur. Han kritiserades för sin höga livsstil och sina politiska åsikter. Han var dock också en framgångsrik affärsman och företagsledare.

Wachtmeister var gift tre gånger. Han hade fem barn.

Wachtmeisters karriär som företagsledare

Wachtmeisters karriär som företagsledare började 1956, när han började arbeta som försäljningschef vid Atlas Copco. Han arbetade i olika roller inom företaget, bland annat som VD för företagets dotterbolag i USA. År 1975 blev han VD för Atlas Copco.

Wachtmeister var VD för Atlas Copco i 16 år, fram till 1991. Under hans tid som VD växte Atlas Copco kraftigt. Företaget expanderade till nya marknader och lanserade nya produkter. Wachtmeister var också en förespråkare för forskning och utveckling. Under hans tid som VD ökade Atlas Copco:s forsknings- och utvecklingsbudget med över 50 procent.

Wachtmeisters politiska karriär

Wachtmeister var politiskt aktiv i början av 1990-talet. Han var ledamot av Sveriges riksdag för Moderaterna från 1985 till 1991. Han var också styrelseordförande i Moderaterna från 1986 till 1991.

Moderaterna var ett borgerligt parti som var det största partiet i Sveriges riksdag från 1976 till 1982. Partiet var splittrat i mitten av 1980-talet och Wachtmeister var en av de ledande figurerna i den liberala falangen inom partiet.

Wachtmeister var en kontroversiell figur inom Moderaterna. Han kritiserades för sin höga livsstil och sina politiska åsikter. Han var dock också en framgångsrik affärsman och företagsledare.

Wachtmeister dog den 18 juni 2011 i Djursholm. Han var 79 år gammal.