Kategorier
Okategoriserade

Företagsledare – Hélène Barnekow

Hélène Barnekow är en svensk företagsledare som var verkställande direktör för Microsoft Sverige från 2018 till 2022. Hon är också en ledande förespråkare för jämställdhet och mångfald inom näringslivet.

Barnekow föddes i Håstads församling, Malmöhus län, 1964. Hon tog examen från Lunds universitet med en examen i företagsekonomi. Hon började sin karriär på Sony Ericsson 1996 och arbetade sig upp genom organisationen till att bli marknadschef för Latinamerika 2006.

2009 lämnade Barnekow Sony Ericsson för en anställning som marknadschef för EMEA-regionen hos EMC Corporation. Hon blev senare global marknadschef för EMC. År 2014 lämnade hon EMC för att från den 1 april bli marknadschef vid TeliaSonera. År 2015 blev Barnekow VD för Telia Sverige.

Under Barnekows tid som VD för Telia Sverige gick företaget igenom en period av transformation. Företaget fokuserade på att stärka sin position som ledande aktör inom digitala tjänster och att investera i innovation. Barnekow var också en stark förespråkare för jämställdhet och mångfald inom näringslivet.

Barnekow lämnade Telia Sverige 2022 för att bli partner på riskkapitalbolaget Balderton Capital. Hon är också styrelseledamot i flera företag, bland annat Bonnier News, Spotify och Klarna.

Hélène Barnekow är en erfaren och respekterad företagsledare med en lång karriär i svenskt näringsliv. Hon är känd för sin strategiska kompetens, sin förmåga att bygga starka team och sitt engagemang för jämställdhet och mångfald.