Kategorier
Okategoriserade

Företagsledare – Ragnar Söderberg

Ragnar Olof Söderberg, född 23 oktober 1896 i Stockholm, död 22 mars 1980 i Stockholm, var en svensk företagsledare. Han var son till Olof A. Söderberg och bror till Torsten Söderberg.

Ragnar Söderberg började sin karriär inom familjeföretaget Söderberg & Co. Han var verksam både som styrelseledamot och vice vd i företaget innan han tillträdde som chef för företagets omfattande Göteborgsverksamhet. 1934 grundade bröderna Torsten och Ragnar Söderberg tillsammans investmentbolaget Ratos AB, som blev moderbolag för familjens affärsverksamhet.

Ragnar Söderberg var verkställande direktör för Söderberg & Co från 1940 till 1961. Under hans ledning expanderade företaget kraftigt, och det blev en av de ledande järngrossisterna i Norden. Söderberg var också en pionjär inom produktionsteknik, och han införde nya metoder för att förbättra effektiviteten och kvaliteten på företagets produkter.

Ragnar Söderberg var en framgångsrik affärsman, och han var under många år en av de ledande personerna inom svenskt näringsliv. Han var ordförande i Svenska Handelskammaren och i Svenska Industriförbundet, och han var även ledamot av Sveriges Riksdag.

Ragnar Söderberg var också en engagerad samhällsmedborgare, och han donerade stora summor pengar till olika välgörenhetsorganisationer. Han var bland annat en av grundarna till Ragnar Söderbergs Stiftelse, som delar ut stipendier till unga akademiker.

Här är några av hans viktigaste prestationer:

  • Verkställande direktör för Söderberg & Co
  • Grundare av Ratos AB
  • Ordförande i Svenska Handelskammaren
  • Ordförande i Svenska Industriförbundet
  • Ledamot av Sveriges Riksdag
  • Grundare av Ragnar Söderbergs Stiftelse

Ragnar Söderbergs död

Ragnar Söderberg avled i Stockholm den 22 mars 1980, vid en ålder av 83 år. Han efterlämnade sig sin hustru och två barn.

Ragnar Söderbergs engagemang i Handelshögskolan i Stockholm

Ragnar Söderberg var en stark anhängare av Handelshögskolan i Stockholm, och han var en av de drivande krafterna bakom skolans utveckling till en av Europas ledande handelshögskolor. Han var ledamot av Handelshögskoleföreningen från 1920, och han var skattmästare i föreningen från 1955 till 1965. Han var också vice ordförande i Handelshögskolan i Stockholms direktion från 1965 till 1974.

Ragnar Söderberg var en stor donator till Handelshögskolan i Stockholm. Han donerade pengar till skolans stipendiefond, och han var också en av de drivande krafterna bakom uppförandet av skolans nya huvudbyggnad, som stod klar 1979.

Ragnar Söderbergs engagemang i Handelshögskolan i Stockholm har haft en betydande inverkan på skolan. Han var en av de personer som bidrog till att göra skolan till en av världens ledande handelshögskolor.