Kategorier
Idrottsmän/kvinnor

Ishockeyspelare – Nils Molander

Nils Molander, född 22 juni 1889 i Stockholm, död 30 januari 1974 i Oscars församling, Stockholm, var en svensk ishockeyspelare (forward). Han var en av de två första kända svenska ishockeyspelarna och spelade klubbishockey i Tyskland redan 1912.

Molander utbildade sig till tapetserare, vid NK:s möbelfabrik i Nyköping. 1908 flyttade han till Tyskland, i syfte att förvärva internationell rutin inom yrket. I Tyskland blev han bekant med tyska löparstjärnan Rickard Rau och fick tjänst i dennes sportaffär.

I Tyskland började Molander spela ishockey. Han spelade för Berliner SC och vann flera tyska mästerskap.

Molander var en skicklig och teknisk spelare. Han var också en bra målskytt. Han är känd för att ha varit en av de första spelarna som använde sig av skridsskor med stålblad.

Molander spelade totalt 13 landskamper för Sverige och gjorde 12 mål. Han deltog i de olympiska vinterspelen 1920 i Antwerpen och 1924 i Chamonix.

Molander är en av Sveriges pionjärer inom ishockeyn. Han var en av de första svenska spelarna som spelade på internationell nivå, och han bidrog till att göra ishockeyn populär i Sverige.

Nils Molander är en av Sveriges mest betydelsefulla ishockeyspelare genom tiderna. Han bidrog till att göra ishockeyn populär i Sverige, och han är fortfarande ihågkommen som en av de första svenska ishockeyspelarna.